Esplais i caus amb la reforma horària

Esplais i caus amb la reforma horària

Heu pensat mai si des del vostre esplai o cau podeu fer alguna cosa per tenir uns hor
aris més racionals? Fer-ho milloraria la conciliació tant dels nois, noies i les seves famílies com dels equips de dirigents d’educació en el lleure. Si sou monitors/es, caps escoltes o directors/es d’educació en el lleure això us interessa!

La Iniciativa per a la Reforma Horària, en col·laboració amb la Direcció General de Joventut, ha publicat una sèrie de consells i recomanacions per millorar el temps de lleure educatiu. Mitjançant una sèrie d’entrevistes semi-estructurades realitzades durant el mes de juliol d’enguany a diferents entitats, s’han elaborat uns materials, en format d’infografia, que tenen l’objectiu de racionalitzar els horaris, les tasques i aprofitar millor el temps de lleure, especialment en esplais i caus.

Aquest és el resum de les 6 recomanacions:

  1. Planifiquem per compaginar millor el compromís associaciatiu i el temps personal: organitzant anualment les activitats, sortides o reunions, tenint en compte la disponibilitat de les persones responsables, preveient els moments crítics del calendari com les festes populars o la coincidència amb els exàmens o controlant les tasques periòdiques (comprar i revisar materials, fer gestions burocràtiques…).
  2. Sistematitzem i millorem la comunicació per justificar i equilibrar la presencialitat: fent bon ús de la comunicació interna, utilitzant les TIC sempre que sigui possible (videoconferència, documents compartits en línia, xarxes socials, etc.) o preparant les reunions internes de l’equip (evitant les interrupcions, sent puntuals i seguint l’ordre del dia).
  3. Adoptem uns horaris més saludables en sortides, campaments i colònies i fem respectar els horaris: llevem-nos de 6.30 h a 7.30 h, esmorzem de 7.30 h a 9.00 h, dinem de 12.30 h a 13.30 h, sopem de 19.30 h a 21.00 h i anem a dormir de 22.00 h a 23.00 h.
  4. Refermem ritmes, rutines i organització diària com a element prioritari, eduquem en un bon ús del temps quotidià: fem gimnàstica per activar-nos al matí, fem que l’àpat més important del dia sigui l’esmorzar, en tots els àpats del dia fem el bon profit per coincidir i començar a l’hora conjuntament, i per anar a dormir fem una cançó o dansa.
  5. Per fer-ho més fàcil a les famílies siguem puntuals i evitem temps d’espera: qüestionem els horaris històrics de dissabte a la tarda i tinguem presents les noves necessitats, comuniquem amb antelació el calendari d’activitats, harmonitzem els calendaris i horaris dels diferents grups d’edat, racionalitzem la comunicació amb la família i permetem la conciliació oferint un cap de setmana lliure al mes o al trimestre.
  6. Sensibilitzem sobre els valors i conveniència de la reforma horària amb l’administració, la federació i altres xarxes: tinguem en compte els compromisos adquirits i els terminis amb l’administració, la federació i altres xarxes de les quals formem part, respectem els horaris i el funcionament intern dels albergs, les cases de colònies i les persones que hi treballen i sensibilitzem les persones implicades sobre la importància d’una convivència que tendeixi a ser eficient i respectuosa amb el temps quotidià.

A banda dels materials, la Iniciativa per a la Reforma Horària també us pot oferir:
– Xerrades o conferències per a famílies i equips d’educadors amb experts sobre la reforma horària
– Suport al disseny d’accions formatives en el marc dels cursos de formació de monitors i directors
– Acompanyament per a l’impuls de processos de millora de la gestió del temps a les organitzacions educatives

Podeu contactar per correu electrònic amb info@reformahoraria.cat per informar-vos sobre aquestes accions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: