LA LLEGENDA DE SANT JORDI

Sant Jordi arriba als carrers de Sant Feliu i nosaltres volem explicar-vos la llegenda!

 

Conta la veu popular que la llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa a Catalunya s’esdevingué a la vila de Montblanc temps enrere.  El Drac era el més poderós dels dracs ja que podia moure’s pel cel, per la terra i per l’aigua. I la Princesa era la més princesa de totes, clar, era la mateixa filla del Rei.

drac sant jordi

El terror que el Drac imposava era terrible. Cada dia devorava un parell de bens. Quan li donaren bous i cavalls tampoc en tingué prou. Fins que calgué sortejar persones per a la fam de la Bèstia.  I el Rei que era el més rei, i català, i que vivia a la vila, va posar-hi la seva família al sorteig, i de l’olla va sortir el nom de la princesa.

 

El Rei va acceptar el destí i no va voler cap canvi per cap altre Montblanquí dels qui s’oferien.  Vestida de blanc la Princesa va anar al sacrifici.

I va sorgir un jove cavaller, armat de cap a peus, cavalcant un destrer blanc per tal de deslliurar-la.  Era bell com el sol, un foraster i es deia Jordi. I envestí amb la fúria el Drac que venia per la Princesa que el va deixar estamordit, confós de tot i rebatut. Aleshores ell amb el cordó de la cintura d’ella lligà el Drac, tot amansit, que ja el seguia com una ovella.  Després, amb un cop de llança rematà el Drac, en morir es fa fonedís a terra.

sant-jordi 18

I on el Drac s’ha fos neix un roser de roses vermelles com la sang, Sant Jordi en cull la més formosa i l’ofereix a la Princesa, munta a cavall i entre crits de joia travessa la muralla per la porta que, en record d’aquesta gesta, encara avui es coneguda pel nom de Portal de Sant Jordi.  I tot això va passar davant els ulls del Rei i els montblanquins que contemplaven aterrits el combat.

  I per això triaren Sant Jordi com a patró de la Vila anys i panys, fins que, temps a venir, se n’oblidaren.

Extracte del llibre “Les tradicions religioses de Catalunya; St Jordi i el Drac dels quatre elements”, d’Anna de Valldaura.

Desde el punt Jove hem volgut aprofitar aquest dia, 23 d’abril, per donar a conèixer una de les llegendes més importants del nostre entorn.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: